Thijs Kemperink - Oaverdrievn ku-j het beste met nen boot!
Uit een nieuwsbericht van Thijs vakkundig op ons medium geplakt;
๐ข๐ฎ๐๐ฒ๐ฟ๐ฑ๐ฟ๐ถ๐ฒ๐๐ป ๐ธ๐-๐ท ๐ต๐ฒ๐ ๐ฏ๐ฒ๐๐๐ฒ ๐บ๐ฒ๐ ๐ป๐ฒ๐ป ๐ฏ๐ผ๐ผ๐!
Ik ben heel enthousiast dat ik mag aankondigen dat ik volgend seizoen (2024-2025) eenmalig met een streektaalvoorstelling ga touren. Omdat ik wat meer voorbereidingstijd wil nemen voor m'n volgende landelijke voorstelling, vond ik dit het ideale moment voor een idee waar ik al even mee rondloop.
Er wordt de laatste tijd veel gepraat over de kloof tussen stad en platteland. Tussen de randstad en de provincie. De provincie wordt vaak als conservatief neergezet, terwijl ik dat echt anders zie. In de steden om mij heen hoor ik juist steeds vaker dat tradities en de streektaal uit het straatbeeld verdwijnen, terwijl ze wat mij betreft meer dan ooit aanwezig zijn.
In mijn voorstelling 'Bonje' (2017-2019) had ik het over een dagboek van mijn oma. Echter, in dat dagboek staat nรณg een heel mooi verhaal. Een verhaal over Noaberschap, maar vooral ook over Noaberplicht. Een verhaal van vroeger verteld in de tijd van nu.
Deze voorstelling wordt een ode aan de Nedersaksische taal en aan de provincie, verteld door mij. In mijn eigen streektaal. Ben je bang dat je dat niet kunt verstaan? Dan vertel ik het ook net zo lief zoals je van me gewend bent. In het Nederlands. Mรฉt flink accent. Dat dan weer wel.
Ik heb heel veel zin om er, samen met Laurens ten Den als regisseur, een hele toffe ode aan de streek van te maken. Het wordt een voorstelling voor kleinere zalen, dus technisch niet te moeilijk
Laat dat nou precies bij Erve Kampboer passen, daar waar Noaberschap nog in de muur zit en gedragen wordt door de 150 jaar oude gebinten die het gebouw rijk is!